Založ si blog

Kúpené vydržanie nehnuteľnosti.

 

                                 

                                                

 

Jedným zo spôsobov nadobudnutia vlastníctva k nehnuteľnosti je podľa OZ aj vydržanie. Ak je niekto držiteľom veci, ktorú aj dlhodobo užíva môže ju získať do vlastníctva vydržaním po splnení zákonom stanovených podmienok. Pri získaní do vlastníctva nehnuteľnosť vydržaním napr. pozemky musia byť podľa zákona splnené nasledovné podmienky:

1.Nepretržíta držba najmenej desať rokov

2. Byť nepretržite celú vydržiacu dobu v dobrej viere, že sú pozemky jeho.

3. Musí preukázať z akého titulu je držiteľom pozemkov napr. zmluvy, aj keďneplatnej –  neregistrovanej, resp. dávnej dohody
    o držbe a užívaní medzi vlastníkmi, kde len samotné  
    užívanie pozemku napr. prenájmom sa za splnenú požiadavku nepovažuje.

4.Všetko však ovplyvňuje dobromyseľnosť, ktorá sa hodnotí vždy objektívne
    a nie iba zosobného subjektívneho   presvedčenia  držiteľa
5. Držiteľ nesmie mať po celý vydržiaci čas žiadne pochybnosti o tom, že pozemky nie sújeho
    a že mu z nejakého dôvodu  nepatria.

To sú hlavné požiadavky podľa zákona, ktoré musia byť dodržané. Vyžaduje sa aj vyjadrenie posledne zapísaných osôb v katastri  nehnuteľnosti, ako vlastníkov, resp potomkov a tiež vyjadrenie predstaviteľov obce a subjektu , ktorý pozemky spravuje napr. Pozemkového fondu. Až potom by Správa katastra na základe Notárskeho osvedčenia, mala vykonať  zápisvlastníctva do katastra nehnuteľnosti. Okrem OZ notárskym osvedčením upravuje nadobudnutie vlastníctva k pozemkom aj Zákono usporiadaní vlastníctva k pozemkom prostredníctvom t.z. Registrácie obnovenej evidencie pozemkov, ďalej len ROEP.Práve pri ROEP – e je všetko aj po vraj sprísnených podmienkach naďalej zneužívané podvodníkmi. Len čo sa v obci začnú ešte len prípravné  práce na ROEP – e, stúpa záujemo kúpu hlavne po stránke vlastníctva právne nevysporiadaných pozemkov.
Prvým krokom podvodníkov je, že si hlavne o týchto osobách, ktoré majú pozemky vlastnícky nevysporiadane zabezpečia hodnoverný prehľad. Mnohokrát s pomocou osôb pracujúcich priamo na ROEP – e.
Druhým krokom je osobná návšteva týchto osôb, starých, chorých ľudí, prípadných  dedičov a potomkov  s lákavou ponukou, že odkúpia od nich tieto  pozemky s tým, že im zaplatia ihneď v hotovosti a že ich  zbavia všetkých starosti, nebudú musieť nič vybavovať, hlavne nič platiť, lebo všetky poplatky zabezpečia oni na vlastné náklady.Namiesto kúpnopredajnej zmluvy, takmer všetky pri prebiehajúcom ROEP – e takto kúpené pozemky, získajú podvodníci do vlastníctva vydržaním. Mnohokrát stačí  jeden podpis vraj svedka, alebo svedkov, ktorí vraj vedia o tom, že pozemky kúpili už v minulosti od ich predchodcov. Samozrejme pred viac ako desať rokmi a za ktoré ich predchodcom vtedy aj zaplatili, ale vtedy sa nič nepodpisovalo a tak vlastníctvo k týmto  v minulosti kúpeným  pozemkom majú od tej doby právne nevysporiadané.Nakoniec komisia pri ROEP – e napriek všetkým, mnohokrát nelogickým sprostostiam, uvedených vo vyhlásení svedkov všetko schváli a Okresný úrad vydá Rozhodnutie o tom, že určitá osoba, alebo osoby, získali do vlastníctva pozemky pri ROEP – e vydržaním, ako inak, bez možnosti odvolania, len s možnosťou podania žaloby o preskúmanie súdom. Koľko poškodených dedičov, potomkov, hlavne starých a chorých ľudí, až v budúcnosti zisti, alebo vôbec nezisti, že prišli v tom lepšom prípade o časť parcely, alebo celú parcelu pozemku, v tom horšom  o celý majetok? A koľko z nich nadobudne odvahu hľadať niekoľko  rokov spravodlivosť u našich skorumpovaných súdoch?

NAJVÄČŠÍ JUSTIČNÝ NEZMYSEL ROKA 2014

09.01.2015

Myslím si, že ani naša justícia nemôže byť výnimkou a tak jeden nezmysel z oblasti justičnej praxe predkladám. Okresný súd vo Zvolene v právnej veci o určenie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam vynesením rozsudku dňa 26. 11. 2013 už druhý krát návrh zamietol. Proti rozsudku okresného súdu navrhovatelia tiež už druhý krát podali v zákonnej lehote dňa 14. 01. 2014 [...]

Zákon o nadobudnuti vlastníctva k nehnuteľnosti vydržaním v praxi

11.12.2014

Jedným zo spôsobov nadobudnutia

NEPRÁVOM OBVINENÍ za výrub stromov rastúcich mimo lesa.

11.12.2014

Keď nestačia ani 3 žiadosti žiadateľov a 3 rozhodnutia kompetentných orgánov. K vznesenému obvineniu čestne a pravdivo vyhlasujeme, že sme boli neprávom obvinení , lebo z našej strany nedošlo podľa Zákona o ochrane prírody a krajiny č.543 / 2002, § 47 odstavec 3 a odstavca 8, ako aj Vyhlášky č. 24 / 2003 Z. z.§ 17 odstavec 13, k vypíleniu 99 stromov dreviny smrek a [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 17763x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu

Kategórie